Atatürk

SGK YÜKSEK DANIŞMA KURULUNA GENEL BAŞKANIMIZ DAMGA VURDU

20 Mart 2014, Perşembe | 09:54

Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, SGK Yönetimi ve Sivil Toplum Kuruşları Temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiye Kamu-Sen adına Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş ve Genel Başkan Yardımcımız Osman Eksert katıldı.
 
“Demografik yapıdaki değişikliklerin emeklilik sistemine olası etkileri ve bu etkilerin sosyal güvenlik sistemine yansımaları” konulu toplantıda Genel Başkanımız SGK’da yaşanan sorunların ivedilikle çözülmesinin gerektiğini belirterek, konfederasyonumuzun hazırladığı raporu sundu.
 
NORM VE STANDART BİRLİĞİ SAĞLANAMADI

Yokuş konuşmasında, “SGK yaklaşık 8 yıl önce oluşturulmuş, iyi bir amaçla başlatılan fakat bugün gelinen noktada bir çok eksiği bulunan bir sistem. 3 kurum tek çatı altında birleştirilirken amaç çalışma hayatında ve emeklilikte norm ve standart birliği sağlamaktı. Primlerde eşitlik. Yani 76 milyon vatandaşımıza hizmet sunarken eşitliği sağlamaktı.

Ancak, gerçekleştirilen uygulamalarda gördük ki, 3 kurumun birleştirilmesine rağmen işlemlerin hale bir bütünlük içinde olmadığı, çalışma hayatında bütünlüğün sağlanmadığı görülmektedir. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı çalışanının ödediği prim aynı değildir. Emeklilik sistemleri ve emeklilik ikramiyeleri de aynı değildir. Kısacası norm ve standart birliği sağlanamamıştır.”
 
Bu kurum 8 yıl olmasına rağmen Türkiye’nin en sık başkan değiştiren kurum unvanını almıştır. Kuruluşundan bu yana iyi niyetle eksiklikleri söylemeye, çözüm üretmeye gayret ettik. İlk düğmeyi doğru ilikleyelim mantığıyla hareket ettik. Fakat kurum çalışanları için ilk düğmeyi yanlış ilikledi. Başkanımızda her fırsatta dile getiriyor çalışanlarımız çok fedakar diye. Gerçekten çok fedakarlar. Sürekli yerleri değişiyor, birimleri değişiyor, maaşları azalıyor, ikramiyeleri kesiliyor buna rağmen işlerini aksatmadan yapıyorlar. Gerçekten SGK çalışanlarının bu özverisi takdire şayan. Ama SGK çalışanı mutsuz. Çünkü adaletsiz bir yönetim var. Böyle bir kurumda çalışanı mutlu edemezseniz sonuç ne olur?

KAMUDA PARALEL BİR SENDİKA VAR

Sayın Başbakanımız bir paralel yapıdan bahsediyor. Gerçekten Türkiye’de paralel yapı var mı bilmem ama kamuda bir paralel yapı var. Bu paralel Sendika her kararı ben alırım, atamayı, tayini, hülleyi, sınavsız atama yönetmeliğini ben yaparım diyor. Siyasi iktidar gelir tüm üst düzey yönetimi değiştirir. Ama müsaade edin de şube müdürü, merkez müdürü, ilçe müdürü göreve yazılı sınavla gelsin. Türk Büro-Sen olarak, bu unvanlara sözlü sınav şartı getiren yönetmeliği mahkemeye taşıdık. Mahkeme kararı olmasına rağmen, SGK yönetimi bu kararı 1 sene boyunca uygulamadı. Şimdi de yeni bir yönetmelik çıkardılar. Merkez müdürü, şube müdürü gibi unvanlar için sınav yapılacak, sonra da sınavı kazanan aday sayısının 5 katı kadar aday sözlü mülakata çağırılacak. Neden, çünkü SGK’ya spiker!!! alıyorlar ya, TRT’de olduğu gibi sözlü mülakat muhakkak yapılmalı!!! 

ADALET SAĞLANAMAZSA, EDİRNE’DEN HAKKARİ’YE HER YER EYLEM ALANIMIZ OLACAK

Paralel sendikamız var bir tane. Kurum onlarla eğitim çalışması yapıyor. SGK’nın internetinden, personelinden kısacası kurumun her imkanından faydalanıyorlar. Her şey kurumun fakat eğitimi paralel sendika yapıyor. Madem bu imkanlar var bu eğitimleri kurum versin, herkesi kucaklasın.

Ben buradan bir kez daha söylüyorum. 1800 kişi için adalet istiyorum. Her sendika üyesine eşit mesafede durulmasını istiyorum. Yeter artık bu ayrımcılığa son verin. Kuruma adalet getirin. Hülle yaptınız, hak yediniz. Adaleti sağlamazsanız Edirne’den Hakkari’ye kadar her yeri eylem alanına çeviririz” dedi.

DİĞER HABERLER
HABERLER

Sosyal Medyada TÜRK BÜRO-Sen

GENEL BAŞKAN

TÜRKEŞ GÜNEY

TÜRK BÜRO-SEN GENEL BAŞKANI