ÇANKIRI ŞUBE BAŞKANIMIZ YÜKSEL DEMİRBAŞ’IN YAZILI BASIN AÇIKLAMASI
Türk İstiklal Marşı’nın 12 Mart 1921 tarihinde Meclis kararıyla kabul edilişinin 100. yılı münasebetiyle 2021 yılı “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı” olarak kabul edilmiştir. 27 Aralık 1936, Mehmet Âkif Ersoy’un 85. ölüm yıl dönümü. Bu durumu Türkiye Kamu-Sen olarak, hem merhum Mehmet Akif Ersoy’u anmak hem de onun muhteşem eseri İstiklal Marşı’nı yeniden anlamak için bir vesileye dönüştürmeyi vazife saydık.
Fedakârlıklar ve çeşitli zorluklarla dolu hayatının değişmeyen ölçüsü, vatana ve millete hizmet olan Akif, mısralarıyla Türk İstiklal Mücadelemizi en güzel şekilde anlatmış, ‘’Çiğnerim, çiğnenirim, Hakkı tutar kaldırırım.’’ diyen imanlı vatan, millet aşkıyla dolu, gerçek bir Türk oğluydu, vefalıydı bu topraklara, sevdalıydı. Bunun içinde şöyle diyordu: ‘’Sahipsiz olan memleketin batması haktır, Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır.’’
100 yıldır şeref ve gururla okunan ve ezberlenen bu marş; yüksek ruha, söz kuvvetine, sahiptir. Her mısraında adeta sırlar bulunan bu esere ilişkin olarak Mustafa Kemal Atatürk’e sorulduğunda, onun en çok “Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriye; Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklâl!” mısralarını sevdiğini söylemiştir.
Onun fikir dünyasında mensubu olmaktan şeref duyduğu Türk milletinin geleceği yanında İslâm dünyasının içinde bulunduğu bîtap durum, insanlığın istikameti gibi meseleler de esaslı yere sahip olmuştur.
Misak-ı Millî’ye işaret veren Çanakkale Muharebeleri’ni ondan daha iyi tasvir eden de orduya ondan çok şevk verebilen de olmadı. Milli şairimiz Mehmet Akif, 15 Ekim 1920 Cuma günü Büyük camide Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı Ulu camiinde bir vaaz vermiştir. Mehmet Akif, ibadetten önce hürriyetin geldiğini ve hürriyet olmadan yapılan ibadetlerin kabul olmayacağını, kâfirin işgali altında olan halifenin de esir olduğu dolayısıyla gerçek halife olamayacağını, Yunanlılara ve kâfirlere karşı cihat bayrağını açan Mustafa Kemal etrafında toplanmak gerektiğini ısrarla vurgulamıştır. Beyrut’tan Makedonya’ya, Halep’ten Kahire’ye ve Necd’e Osmanlı coğrafyasını karış karış gezip çalışan Akif, Millî Mücadelede de vilayetleri dolaşıp o çok etkili hitabetiyle milleti İstiklal Harbi’ne çağırmıştır. Balıkesir Zağanos Paşa Camii hitabı, Kastamonu’daki faaliyeti hatırlarda yer etse de Eskişehir, Konya, Burdur, Sandıklı, Dinar, Afyon, Antalya çevrelerinde aynı ruh ve kuvvetle mücadele etmiştir.
Gelecek nesillerin, Türk İstiklal Marşı’nın yazıldığı şartları ve bu şartlardan kurtuluş tarihimizin idrakinde olmalarından Türkiye Kamu-Sen olarak mutluluk duyarız.
Çanakkale Şehitlerine şiirinde Asım’ın Nesli diye idealize ettiği gençlik, olaylara Türkçe bakan, hür, ahlaklı, hakkı tutup kaldıracak bir gençlik.
Mehmet Akif ERSOY’u rahmetle anıyor, Cenab-ı Allah bir daha büyük Türk milletine İstiklal Marşı yazdırmasın.