Atatürk

KADIN KOMİSYONU ÜYELERİMİZ ZÜBEYDE HANIMIN ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ATATÜRK EVİNİ ZİYARET ETTİLER

Genel Başkan Yardımcımız Emrah Coşkun, Genel Merkez Kadın Komisyon üyelerimiz ile birlikte Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanımın ölüm yıl dönümü münasebetiyle Atatürk evini ziyaret ettiler ve Komisyon Başkanı Makbule Çalışkan, günün önemine binaen bir açıklama yaptı.

Çalışkan açıklamasında, “Ülkemizin kurtuluş mücadelesi ve bağımsızlığını kazanmasında büyük rol oynayan Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürkü bu millete armağan eden Zübeyde Hanımı ölümünün 100.yılında saygı , sevgi ve minnetle anıyoruz

Zübeyde Hanım “Bır anne dünyayı degistirebilir” sözünün anıt kişiliğidir. Güçlü kişiliği ile ülkemizin bağımsızlık mücadelesine katkı sunmuştur.

Millî Mücadele yıllarında Mustafam dedigi oğlunun yolunu bekleyen, doğduğu topraklardan ayrılmak zorunda kalan, oglunun öldüğünü sanarak felç geçiren, gorme yetisini kaybeden Zübeyde Hanım 14 Ocak 1923 yılında Izmirin Karşıyaka ilçesinde son nefesini vermiştir.

Annesinin ölüm haberini Eskişehirde alan M.K.Ataturk son görevini yerine getirme meselesini düşündükten sonra kararını şöyle açıklar “Vatan vazifesinin yanında hiçbir hissin, hiçbir fikrin hükmü yoktur ” der ve görevine devam eder. Her zaman olduğu gibi kendisinden önce ülkesini ve halkını düşünmüştür.

M.K.Atatürk ancak 27 Ocak 1923 de annesinin mezarını ziyaret eder. Ziyarete giderken yolda “işittim ki anan ölmüş başın sağola” diyen bir kadına “Evet anam öldü. Fakat vatan anam sağolsun” diyen Zübeyde Hanımın evladı ulu önder Atatürke çok şey borçluyuz.

Atatürk silahlı mücadele ile vatanını düşman işgalinden kurtarmıştı. Ancak bununla yetinmemiş yeni bir mücadeleye girişmiştir.

Türk toplumunun gelişip yükselmesinde aile yapısının önemine inanan Atatürk “Türk milleti öyle analara sahiptirki her bir devrin büyük adamlarını bu analar yetiştirmiştir. Türk kadını daha büyük nesiller yetistirmeye kabiliyetlidir” diyerek 17 Şubat 1926 yılında Türk Medeni Kanununun kabulünü sağlamıştır. Bu kanunla;
_ Aile ve toplum hayatında kadın erkek eşitliğinin temelleri atılmış,
_ Erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırılmış,
_ Kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanınmış
Daha sonrada Kadınlara seçme ve seçilme hakkı gibi bir çok haklar tanınmıştır.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu olan, bir çok konuda reformlar yapan, biz  kadınlara bugünkü hakları sağlayan evladı yetiştiren Zübeyde Hanımı ve Ulu Önder M.K.Atatürkü saygı ve minnetle anıyorum. Ruhları şad mekanları cennet olsun” dedi.

 

DİĞER HABERLER
HABERLER

Sosyal Medyada TÜRK BÜRO-Sen

GENEL BAŞKAN

TÜRKEŞ GÜNEY

TÜRK BÜRO-SEN GENEL BAŞKANI