Atatürk

İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜNÜN 100. YILI KUTLU OLSUN

12 Mart 2021, Cuma | 09:14

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Osman Eksert’in İstiklal Marşımızın kabulünün 100. Yılı ile ilgili yazılı basın açıklamasıdır:

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından müthiş bir vatan aşkı ve iman ile kaleme alınmış olan İstiklal Marşımızın TBMM de okunup büyük bir coşku ile kabul edilmesinin üzerinden tam 100 yıl geçti.

100 yıl önce ülkenin durumunu hatırlayacak olursak, İstiklal Marşımızın hangi ruh halinde yazıldığını bilirsek değerini ve nasıl anlaşılmasın gerektiği daha iyi anlaşılır. Bu nedenle diyoruz ki İstiklal Marşı sadece bir şiir, bir marş değil Türk Milletinin ortak heyecanını, ortak değerlerini ifade eden bir mutabakat metnidir.

O dönemler, Türk Milletinin Anadolu’da yeniden doğuşuna tanıklık ediyor ve Kurtuluş Savaşı’nın en zorlu günleri yaşanıyordu. Tüm olumsuzluklara rağmen yeni bir devlet kuruluyordu.

7 Kasım 1920 tarihli Hakimiyet-i Milliye gazetesinde Milli Marşın yarışma neticesinde seçileceği ve yarışmayı kazanan eserin yazarına 500 lira, bestesi için de 1000 lira mükafat verileceği duyuruldu.

Yurdun dört bir yanında ilan edilen bu yarışmaya Anadolu’dan, İstanbul’dan, birçok şair eserlerini gönderdiler. Toplamda yarışmaya 724 şiir katıldı. Fakat hiçbiri Milli Marş olmaya layık görülmedi.

            Bu arada Yunanlılar, İzmir ve Bursa’dan geçip Kütahya ve Eskişehir’i ele geçirerek, Sakarya vadisine kadar gelmiş ve Ankara’yı tehdit etmeye başlamışlar.

İyi bilinmektedir ki; Mehmet Akif bu ülkenin İstiklal Marşı yazabilecek tek ruhudur. Böyle bir marşı ondan başka yazabilecek kimse yoktur. Bu sebeple Mehmet Akif’e İstiklal Marşı yazma teklifi götürülmüştür.

 Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Akif’ten bu marşı yazmasını rica etmiş fakat Akif “Para için şiir yazamam” diyerek geri çevirmiştir. Bunun üzerine hatırlı kişiler araya konularak Akif ikna edilmiş ve muhteşem eserin yazımı bu şartlar altında gerçekleştirilmiştir.

İçerisinde bağımsızlık ve Türk Milletinin esaretten kurtulması için ateş yanan Akif’in yazacağı satırlar bundan başka olamazdı zaten.

Eserin kabulü için TBMM de önerge üstüne önerge verilmiş, büyük bir coşkuyla ayakta alkışlanarak Milli Marş olarak kabul edilmiştir.

Daha sonraları İstiklal Marşı ile ilgili duygu ve düşüncelerini açıklayan Mustafa Kemal Atatürk İstiklal Marşı’nda, İstiklal Davamızı anlatması bakımından büyük manası olan mısralar vardır. Benim en beğendiğim bölümü ise;

Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;

Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin İstiklal

Mehmet Akif hasta yatağında verdiği bir röportajda eserin yazımı ile ilgili şunları söyler: ”Bu ümitle yazılır. O zaman düşünün, imanım olmasaydı yazabilir miydim? Zaten ben, başka türlü düşünüp, başka türlü yazanlardan değilim. Bu elimden gelmez. İçimde ne varsa, bütün duygularım yazımdadır. Şu var ki; İstiklal Marşı’nın şiir olmak üzere bir kıymeti yoktur. Ancak tarihi bir değeri vardır. O şiir bir daha yazılamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım. İstiklal Marşı’nın ruhu ebediyen yaşasın ve Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.

 

 

DİĞER HABERLER
HABERLER

Sosyal Medyada TÜRK BÜRO-Sen

GENEL BAŞKAN

TÜRKEŞ GÜNEY

TÜRK BÜRO-SEN GENEL BAŞKANI