Atatürk

ENFLASYONA ENDEKSLİ MAAŞ ZAMMI KAMU ÇALIŞANLARINI ZARARA UĞRATIYOR 03 Temmuz 2020, Cuma | 10:48

 

03 Temmuz 2020, Cuma | 10:48

 

Haziran enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Yıllık resmî enflasyonun %13’lere dayandığı bir ortamda memur ve emeklileri %8’lik zamma mahkûm etmek, sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmıyor.” dedi.
TÜİK, haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre haziran ayında TÜFE %1,13 yükseldi. Yılın ilk yarısında enflasyon %5,75 olurken, yıllık bazda %12,62 olarak belirlendi.

Kamu görevlilerine ve emeklilere 2020 yılının ilk 6 ayı için yapılan maaş artışı %4 iken aynı dönemde enflasyonun %5,75 olması, memur maaşlarının enflasyon karşısında resmî olarak %1,75 eridiğini de ortaya koydu.

Böylece memur ve emekliler bu ay, %1,75 oranında enflasyon farkı alacaklar. Kamu görevlilerinin maaşlarına yılın ikinci yarısı için de %4 artış kararlaştırılmıştı. Enflasyon farkı da eklendiğinde memurlar bu ay maaşlarını %5,75 zamlı alacaklar.

Yıllık bazda değerlendirildiğinde Haziran 2019-2020 döneminde memur maaşları, enflasyon farkı dahil %11,84 arttı ama bu dönemde TÜFE %12,62 olarak gerçekleşti. Böylece haziran ayları dikkate alındığında maaşların yıllık olarak net %0,78 eridiği ortaya çıktı. Sadece enflasyon kaynaklı bu erime aylık ortalama 31,3 TL, yıllık bazda ise 376 TL’ye ulaştı. Hal böyle olunca enflasyon farkı ödemesinin de maaşlardaki erimeye, alım gücündeki düşüşe bir çözüm olmadığı bir kere daha görüldü.

KAHVECİ: GEÇ OLMADAN KAMU ÇALIŞANLARINI DESTEKLEYİN

Haziran enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Yıllık resmî enflasyonun %13’lere dayandığı bir ortamda memur ve emeklileri %8’lik zamma mahkûm etmek, sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmıyor.” dedi.

Toplu sözleşme sistemine geçildiğinden beri yetkili konfederasyonun yürüttüğü maaş pazarlıklarının sürekli hedeflenen enflasyon temeline dayandığına dikkat çeken Kahveci, memurların ve emeklilerin alım gücünün her yıl biraz daha azaldığını ifade etti.

Kahveci sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Memur ve emeklilerimiz her toplu sözleşme döneminde enflasyon farkı aldatmacasıyla karşı karşıya kalıyor. Enflasyon farkı ödemesini bir lütufmuş gibi gösteriyorlar. Oysa enflasyon farkı, olağanüstü durumlarda ortaya çıkacak olumsuzluklara karşı bir sigorta niteliğindedir. Eğer her maaş döneminde enflasyon farkı veriliyorsa bu, ‘her dönem sonunda sıfır zam alıyoruz; dönem içinde de maaşlarımız sürekli eriyor’, demektir. Son 10 yıldır memur ve emeklilerimizin yaşadığı durum budur.

Tüm dünya altı aydır bir de salgın hastalık belasıyla karşı karşıyadır. Bu dönemde Ramazan ayını ve Ramazan Bayramı’nı idrak ettik, önümüzde de Kurban Bayramı var. Bu şartlar altında tüm vatandaşlarımızın, memur ve emeklilerimizin her anlamda sağlıklı bir yaşama kavuşturulması gerekiyor. Kredi faizleri düşürüldü, vatandaşa alışveriş yapma imkânı sağlandı ama olmayan para ile vatandaşlarımız neyi, nasıl alsınlar? Her gün azalan gelirleriyle daha da borç batağına sürüklenen vatandaşlarımızı böyle giderse büyük bir açmaz bekliyor.

Bu nedenle vakit çok geç olmadan, ekonominin çarkları tamamen durmadan tedbir alınması ve vatandaşlarımızın doğrudan desteklenmesi gerekiyor. Önümüzdeki Kurban Bayramı bunun için en uygun fırsat olarak görünüyor. TBMM’nin çalışma süresi de uzatıldı, dolayısıyla alınacak bir kararla kamu çalışanlarına bayram ikramiyesi verilmesi, hem enflasyon kaynaklı zararların karşılanması noktasında hem de bir adaletsizliğin giderilmesi konusunda sorunları çözecektir.”

 

DİĞER HABERLER
HABERLER

Sosyal Medyada TÜRK BÜRO-Sen

GENEL BAŞKAN

TÜRKEŞ GÜNEY

TÜRK BÜRO-SEN GENEL BAŞKANI