Türkiye Kamu-Sen Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı Genel Başkanımız Önder Kahveci’nin başkanlığında yapıldı.
Sendikalarımızın Genel Başkanları, Genel Merkez yöneticilerimiz ve il temsilcilerimizin katılımıyla telekonferans yoluyla yapılan Yüksek İstişare Kurulu toplantısında, pandemi dönemi, Türkiye Kamu-Sen’in faaliyetleri ve yaklaşan 15 temmuz yetki sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.
KAHVECİ: PANDEMİ SÜRECİNDE KAMU ÇALIŞANLARI GÖREVLERİNİ EKSİKSİZ YERİNE GETİRMİŞTİR
Toplantının açılışında konuşan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Yüksek İstişare Kurulu toplantısının kamu çalışanlarına, camiamıza ve milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek sözlerine başladı. Kahveci, “Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Arzu ederdik ki yüz yüze toplanalım, beraber olalım ama bu süreçte mecburen bir müddet böyle evam edeceğiz ve İnşallah yine tekrar yan yana yüz yüze sohbet ettiğimiz günlerde gelecektir.
Bingöl’de yaşanan deprem felaketi nedeniyle ben milletimize geçmiş olsun dileklerini iletiyor, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza yüce Allah’tan rahmet diliyorum. 2020 yılı maalesef zor bir yıl oluyor. Pandemi süreci, depremler, felaketler… Allah beterinden esirgesin. Pandemi sürecinde vaka sayısında ciddi artış var ama tedbiri elden bırakmamak lazım. Bulunduğumuz yerlerde mutlaka bu hassasiyeti dile getirelim. Kamu çalışanları bu süreçte zorlu bir sınav verdi, çok üstün gayret gösterdiler. Bütün kurumlarımız aralıksız şekilde kesintisiz olarak görevlerine devam ettiler. Sağlık çalışanları, PTT çalışanları, güvenlik güçleri, ulaşım çalışanları… Bütün hizmet kollarında canla başla görevlerini yerine getirdiler. Türkiye Kamu-Sen olarak süreci oldukça iyi yönettik. Gerek Ankara’da gerek illerimizde bütün bizlere ulaşan bilgileri yetkili mercilerle paylaştık. Biz bugünleri oldukça önceden gördük. Geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz çalışma hayatının geleceği ve sendika 4.0 konulu panelde aslında bugünleri anlatmıştık. İşte o gün söylediklerimizi bugün yaşıyoruz. Çalışma hayatına farklı yeniliklerin geleceğini artık daha net görüyoruz. Sosyal medyanın ne kadar önemli olduğunu bu süreçte çok net gördük. Teşkilat yöneticilerimiz sosyal medya alanında etkili olmalı, sosyal medya etkinliklerimizi takip edin ve kamuoyu oluşturalım. YouTube kanalı kurduk, mutlaka abone olalım. Bu mecrada da mücadelemizi verelim. Önümüzdeki süreçte bu alanları çok daha etkili şekilde kullanacağız” dedi.
KAHVECİ: MEMUR PAKETİ SÖYLEMEMİZ ISRARLA DEVAM EDECEK
Kamu çalışanlarının alım gücü maalesef azalmaya devam ediyor. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 7400 lira civarında, ortalama memur maaşı ise 4.200 TL civarında. Rakamlar ortada. Beceriksiz sendikaların bizleri getirdiği durum ortadadır. Artık yetkili olma zamanımız geldi. Yetkili olduğumuz dönemde bizim yaptıklarımız da ortada. Ek zam talebimizi gündemde tutmaya devam edeceğiz.
Memur paketi söylemimiz hala güncelliğini korumaktadır. Bu paketin içindeki maddeler hayata geçerse birçok sorunun üstesinden gelineceği kanaatindeyiz.
Sözleşmeli çalışmanın bir an önce bitirilmesi ve kadrolu istihdamın bütün hizmet kollarında geçerli olmasını istiyoruz. İş güvencesi Türkiye Kamu-Sen’in kırmızı çizgisidir. Ücretli öğretmen vekil ebe, vekil hemşire, vekil imam…Böylesine farklı istihdam içerisinde kamu hizmetlerini sürdürmek kolay değil, dolayısıyla sözleşmeli istihdam modelinden bir an önce vazgeçilmelidir.
Vergi dilimleri son derece can sıkıcı bir durum. Kamu çalışanlarının ödedikleri vergiler sanıyorum vergi rekortmeni olacak düzeydedir. Memurlar maaşlarını almadan, ihtiyaçlarını karşılamadan devleti olan sorumluluğunu yerine getirmek üzere vergilerini ödüyorlar. Ortada bir haksızlık var bu haksızlığı gidermek için kamu görevlilerini yüzde 15’lik vergi diliminde sabitlemek gerekmektedir.
3600 ek gösterge konusunu söylemekten yorulduk. Sürekli olarak dile getiriyoruz, “Gelin bunu bir an önce hayata geçirelim” diye. Salgın döneminde kamu çalışanları bunu fazlasıyla hak ettiler. Sayın Cumhurbaşkanının sözü bir an önce yerine getirilmelidir. Türkiye Kamu-Sen bu konuda çok ciddi bir çalışma yaptı ve o kanun teklifi Plan Bütçe Komisyonu’nda bekliyor. Bir milletvekili ek göstergenin çok zor olduğunu söylüyor, şu süreç maliyet hesabı yapılacak bir süreç değildir. Biz bu konuda ısrarlıyız,bir an önce ek göstergenin çıkmasını bekliyoruz.
Yardımcı hizmetlilerin sorunlarını yakından biliyoruz. Bu insanlar emek vermişler, emeğe saygı duymak gerekir. Genel idari hizmetler sınıfına alıp memur kadrosu verilmeli ve bu arkadaşlarımız motive edilmeli.
Belediyelerde sözleşmeli olarak görev yapan personelin durumunu mahkeme sürecini yakından takip ediyoruz. En üst mercilere kadar bu sorunu ilettik. Koronavirüs salgını nedeniyle eylem birimize bir süre ara verdik ancak herkes bilmeli ki Türkiye Kamu Sen hiç bir eylemi yapmaktan çekinmez. Yargı sürecini takip ediyoruz.
Tüm ödemelerin emekliliğe sayılması ve bayram ikramiyesi gibi taleplerimiz konusunda ısrarımız devam ediyor.
Mülakat sistemine cepheden karşıyız ve karşı çıkmaya devam edeceğiz. Mülakat kul hakkı demektir, her alanda mülakat kaldırılmalıdır.
Sendika kanunu çağın gereklerine uyan bir kanun değil, İnşallah bu konuda da bir çalıştay yapıp ilerleyen dönemde kamuoyu ile paylaşacağız.
Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları ve diğer kamu çalışanlarına Şehitlik ünvanı verilmesi konusunda bir talebimiz oldu, onunda takipçisi olacağız.
Türkiye Kamu-Sen’in hedefi 11 hizmet kolunda da yetkili olarak o masaya oturmaktır. Bu konuda hepimiz gayretli olacağız ve hak mücadelemize yılmadan devam edeceğiz.
Doğruları söylemeye ahlaklı sendikacılık yapmaya devam edeceğiz 24 Haziran Türkiye Kamu-Sen konfederasyonun kuruluş tarihidir yeni yaşınız kutlu olsun hepinize saygı ve sevgiler sunuyorum.
İl temsilcilerimizin de söz alarak katkıda bulundukları yüksek istişare kurulu toplantısının sonunda bağlı sendikalarımızın Genel Başkanları da birer değerlendirme konuşması yaptı.
Yüksek İstişare Kurulu Toplantımız son olarak Genel Başkan Önder Kahveci’nin toplantıya ilişkin genel bir değerlendirmesi ile sona erdi.