Atatürk

MEMURLARA BAYRAM İKRAMİYESİ VERİLMESİ ZARURİ OLMUŞTUR 09 Mayıs 2020, Cumartesi | 08:23

 

09 Mayıs 2020, Cumartesi | 08:23

 

Genel Başkanımız Osman Eksert, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin nisan ayına ilişkin yoksulluk sınırı araştırmasını değerlendirdi.

Araştırma sonuçlarının üzerinde önemle durulması gerektiğini ifade eden Eksert, korona günlerini kapsayan dönemde resmi enflasyonun %3,16 olarak açıklanmasına rağmen vatandaşın cebine yansıyan enflasyonun bundan çok daha fazla olduğunu belirtti.

Değerlendirmesinde özellikle dört kişilik ailenin asgari yaşam maliyetindeki artışın ocak-nisan arasındaki dönemde %6,79’a ulaştığına dikkat çeken Genel Başkan Osman Eksert, “Her ne kadar genel enflasyon rakamları %3’ler dolayında olsa da çarşı pazara, dolayısıyla cebimize yansıyan enflasyon bunun iki katı üzerinde seyrediyor. Bu da vatandaşlarımızın yaşadığı ekonomik sorunların resmi rakamlara tam olarak yansımadığını gösteriyor.” dedi.

Eksert sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tüm dünya küresel bir salgın tehdidiyle karşı karşıyadır. Bu salgının sosyolojik, psikolojik ve ekonomik boyutları olacaktır. Dünya genelinde milyarlarca insan evlerinde karantina altındadır. Dolayısıyla ekonomik faaliyetler de en aza inmiş durumdadır. Buna karşın salgının ekonomiye yansımaları önümüzdeki dönemde daha fazla hissedilecektir.

Herkes bu salgının yarattığı stres nedeniyle gergin ve huzursuz bir bekleyiş içindedir. Ülkemiz bu süreçte başarılı bir sınav vermiştir. Her şeye rağmen kamu görevlilerimiz bütün olumsuzlukları bir tarafa bırakıp kamu hizmetlerini eksiksiz bir biçimde sunmaktadır. Bizler evlerimizde salgından korunmak için beklerken onlar işyerlerinde, sokakta, ülkemizin dört köşesinde alanlarda hizmet üretmeye devam etmektedir. Bütün bu çabalar sonucunda hastanelerimizde, vergi dairelerinde, postanelerde hizmetler kesintisiz bir şekilde devam etmekte elektrik, su, internet, telefon, güvenlik, adalet gibi temel ihtiyaçlarda hiçbir sorun yaşanmamaktadır.

Elbette bu sürecin getirdiği olumsuzlukların bir ayağı da ekonomiktir. Yapılan araştırma, korona günlerinde sağlık ve gıda harcamalarının büyük bir artış gösterdiğini ortaya koymuştur. Sadece dört ayda gıda fiyatları %11,32, sağlık giderleri ise %8,6 zamlanmıştır. Araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin zorunlu masrafları dört ay içinde tam 468,3 lira zamlanmıştır. Memur maaşlarına yıl başında ortalama 220 lira zam yapıldığı düşünüldüğünde maaşların ortalama aylık 268 lira yani %6,5 eridiği ortaya çıkmaktadır.

Bu süreç getirecekleri ve götürecekleriyle uzun süre etkisini hissettirecek belki de hayatımız hiçbir zaman eskisi gibi olmayacaktır. Bütün bu belirsizlikler içinde en güzel şekilde hizmet üreten kamu çalışanlarının ekonomik kaygılar nedeniyle yeni bir kaosa girmesi önlenmelidir. Salgınla mücadeleyi başarılı bir biçimde yönettik ve tedbirler yavaş yavaş yumuşatılıyor. İnşallah çok yakın bir zamanda hayatımızı normalleştirmeye de başlayacağız.

Her şey normale dönse bile eğer bir tedbir alınmazsa bu salgının ekonomik etkileri bizleri başka bir krizin içine sürükleyecektir.

Hepimizin bildiği gibi kamuda bayram ikramiyesi almayan tek kesim memurlar ve sözleşmeli personeldir. Yaşanan ekonomik gelişmeler, içinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayı ve çok yakında idrak edeceğimiz Ramazan Bayramı ile birlikte değerlendirildiğinde kamu görevlilerimizin bayram ikramiyesi ile ödüllendirilmesi ve %7’lere dayanan dört aylık kayıplarının bu yolla telafi edilmesi, bütün sonuçlarıyla hayırlı bir yaklaşım olacaktır.”

 

DİĞER HABERLER
HABERLER

Sosyal Medyada TÜRK BÜRO-Sen

GENEL BAŞKAN

TÜRKEŞ GÜNEY

TÜRK BÜRO-SEN GENEL BAŞKANI