Atatürk

ÇALIŞMA BAKANLIĞI ÖNÜNDE ASKERİ İŞYERLERİNDEKİ DEVLET MEMURLARI VE TÜM MEMURLARIN HAKLARINI İSTEDİK

11 Ağustos 2015, Salı | 14:03

Sendikamız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde Askeri İşyerlerinde çalışan devlet memurları ve tüm memurların ekonomik, sosyal ve özlük hakları için 11.08.2015 tarihinde basın açıklaması gerçekleştirdi.
 
Genel Başkanımız Fahrettin Yokuş açıklamasına, hain terör saldırılarında yitirdiğimiz tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralı asker ve polislerimize acil şifalar dileyerek başladı.

Yokuş, “Son 20 günde 33 şehit verdik. Bölücü eşkıya alçakça saldırılarını sürdürüyor. Ülke sahipsiz, hükümet kurulamıyor, millet endişeli. Siyasetçiler sorumluluklarını yerine getirmeli, biran önce koalisyon hükümeti kurulmalı, bölücü teröre karşı millet olarak top yekün mücadele başlatılmalıdır. Ayrıca, Hakkari Çukurca Üzümlü Sınır Kapısı’nda görevli 7 Gümrük Muhafaza Memurumuzdan dün sabahtan beri haber alınamamaktadır. Akıbetleri belirsizliğini korumaktadır. Bölücü terör örgütünün rehin aldıklarına dair iddialar bulunmaktadır. Güvenlik güçlerimiz konuyla ilgili derhal kapsamlı bir çalışma başlatmalıdır” dedi.
 
BU TOPLU SÖZLEŞME ASKERİ İŞYERLERİNDE ÇALIŞAN DEVLET MEMURLARININ SORUNLARININ MASAYA RESMİ OLARAK TAŞINACAĞI İLK TOPLU SÖZLEŞME
 
Bilindiği üzere, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çalışan sivil memurlar 657 Sayılı DMK kapsamında olmalarına rağmen, bir çok kanunda asker kişi sayılmakta ve asker gibi cezaya tabi tutulmaktadır. Bir tutuldukları askeri personele göre özlük, sosyal ve mali hakları da oldukça düşüktür. Bugün burada oluşumuzun sebebi de 2016 – 2017 yılları toplu sözleşme görüşmelerinde Askeriye’de çalışan devlet memurlarının sorunlarının çözülmesidir.
 
Bilindiği üzere Askeri işyerlerinde çalışan devlet memurları 31 Temmuz 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik sonrası sendikalı olma hakkını elde etmişlerdir. Askeri işyerlerinde çalışan sivil memurların sorunlarının resmi olarak gündeme getirileceği ilk toplu sözleşme, 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan toplu sözleşme olacaktır. Bu sebeple yapılacak toplu sözleşme, askeri işyerlerinde çalışan devlet memurları için ayrı bir önem arz etmektedir. 
 
232 VE 233. MADDELER KALDIRILMALIDIR
 
Askeriyedeki sivil memurlar, amirin insiyatifine, sözlü emirlere göre çalışmaktadır. 24 saat nöbet adı altında iki günde bir ailesini zor gören sivil memurlar emir komuta zinciri içinde angaryaya maruz kalmaktadır. Görevlendirmelerin yazılı olarak yapılması, vardiya usulü çalışma ve angaryadan kurtulabilmesi için 657 Sayılı DMK’nın 232’inci maddesi kaldırılmalıdır.
 
657 sayılı DMK’ya göre, memurların çalışma saatleri haftalık 40 saat olarak belirlenmesine rağmen, sivil memurlarda bu süre bazen 80 saate ulaşmaktadır. Üstelik yapılan fazla çalışmanın karşılığı da ödenmemektedir. Sivil memurlar, orduevi, sosyal tesis ve kamplardan yararlanamamaktadır. Lojman tahsisinde sivil memurlara verilen %5’lik kontenjan uzman çavuşlarla birlikte kullandırılmaktadır. 

Askeriye’de çalışan devlet memurlarının en önemli ikinci sorunu ise 657 saylı DMK’nın 233. Maddesidir. Buna göre askeriyede çalışan devlet memurları, üniformalı askeri personel gibi askeri ceza hükümlerine çarptırılır. 657’nin 233. Maddesi kaldırılarak, askeri iş yerlerinde çalışan memurlara da 657’ye tabi devlet memurlarına uygulanan idari işlemler yapılmalıdır. 
 
ÜNİFORMALI ASKER GİBİ MUAMELE GÖREN SİVİL MEMURLAR, EKONOMİK VE SOSYAL HAKLAR BAKIMINDAN ONLARIN ÇOK AŞAĞISINDADIR
 
Askeri personelin iş tanımına uygun olarak çalıştırılmayan devlet memurları, üniformalı subay v east subay gibi çalıştırılmakta ve hatta içtimaya çıkarılmaktadır. Ancak, Subay ve astsubayların ekonomik ve sosyal haklarından yararlandırılmadığı gibi, onlar gibi askeri mahkemelerde yargılanmaktadırlar. Üniformalı askerler gibi araziye çıkmalarına rağmen arazi tazminatı almamaktadırlar. Askeri personele çalışma sürelerine ek olarak verilen 1/4 oranındaki fiili hizmet zammından da yararlanamayan devlet memurları, ekonomik olarak oldukça aşağıdadırlar.  Silahlı kuvvetler bünyesinde çalışan devlet memurları, 1632 Sayılı Askeri Ceza Kanunun 3’ncü maddesindeki “sivil personel” ibaresi ile 1602 sayılı Askeri Yüksek İdari Mahkemesi Kanununun 20. Maddesindeki “sivil memurlar” ibaresinin kaldırılmasını ve yerine “devlet memuru” ibaresinin konulmasını istemektedirler.

Unvanlı tüm kadroların askeri personel içinden atandığı TSK’da, devlet memurlarının yükselme şansı maalesef yoktur. Bu durum çalışma barışını ve motivasyonlarını da düşürmektedir. Bu konuda bir düzenleme yapılmalı ve Görevde Yükselme Sınavları açılmalıdır.
 
Askeri işyerlerinde çalışan sivil memurlar bu sorunlarının biran önce çözülmesini ve diğer kurumlarda çalışan memurlar gibi eşit haklara kavuşmayı talep etmektedirler.   Askeri işyerlerinde çalışan devlet memurlarının mesleki ve çalışma şartlarıyla ilgili bir çok sorunları bulunmaktadır. Bu sorunlar detaylı bir şekilde, Konfederasyonumuz tarafından toplu sözleşme görüşmelerine taşınmıştır. Kamu işverenin eşitlik ve adalet adına, Askeriye’de çalışan devlet memurlarının haklarını vermesini talep ediyoruz.
 
2014 – 2015 YILLARINDA MEMURLARIN KAYIPLARININ GİDERİLMESİ İÇİN 2000 TL İSTİYORUZ
 
Bilindiği üzere iktidardan beslenerek hormonlu bir şekilde büyüyün malum Konfederasyonun 2014 ve 2015 yılları için imzaladığı toplu sözleşmeye göre memurlar 2000 TL kayba uğramıştı. Öncelikli olarak, bu kaybın giderilmesi için 2000 TL telafi ödemesi istiyoruz. Ayrıca, 2016 yılı için %6+6 ve taban aylığa 100 TL zam istiyoruz. 2017 yılı içinse %10+10 ve taban aylığa net 150 TL artış istiyoruz.
 
2016 ve 2017 yılları için yapılacak toplu sözleşmede taleplerimizden bazıları şu şekildedir:
 
Gelir vergisi dilimlerinin yüksekliği nedeniyle memurlara yapılan artışlar vergi olarak geri alınmaktadır. Bu sebeple gelir vergisi dilimlerinde yeniden düzenleme yapılması,
 
Kamu çalışanları arasındaki ek gösterge, yan ödeme ve özel hizmet tazminatıyla ilgili eşitsizliğin giderilmesi,
 
Ek ödemelerin emekliliğe sayılması, 4/B’li ve 4/C’lilerin kadroya geçirilmesi, Fazla mesai ücretlerinin işçilerdeki gibi ödenmesi,
 
Yardımcı hizmetler sınıfının memur yapılması, 2005’ten sonra işe girenlere 1 derece verilmesi,
 
Her iki yılda bir görevde yükselme sınavı yapılması, Kamuda A sınıfı kadrolara, mevcut çalışanlarında girebilmesi için yönetmelik değişikliği yapılması
 
Yükselme sınavlarında sözlü sınavın kaldırılması, Tüm memurlara servis imkanının sağlanması, sağlanamıyorsa ücretinin verilmesi
 
Öğle yemeğinin, Kamu işçilerinde olduğu gibi ücretsiz verilmesi, yemek çıkmayan kurumlarda ücretinin memura ödenmesi,
 
Kreş yardımının biran evvel hayata geçirilmesi, Aile yardımı ve çocuk paralarının artırılması
 
MEMURLARA DA GREV VE SİYASET HAKKI VERİLMELİDİR
 
Memurlara Grev Hakkı verilmesi, Toplu Sözleşme sonrası başvurulan Hakem Kurulu yapısının değiştirilmesi,
 
Memura siyaset serbestisi getirilmesi, Kamuda siyasi ayrımcılığın önünün kesilmesi. Bunun için iktidar ve bürokratları bağlayıcı hükümlerin olduğu bir düzenlemenin yapılması,
 
Kurum İdari Kurulu Toplantılarının formaliteden çıkartılıp, işlerlik kazandırılması
 
Kamu Görevlileri Danışma Kurulu’nun daha sık toplanması ve aldığı kararların bağlayıcı olması
 
Memurlar için Toplu Sözleşme Görüşmesi ve Kamu Görevlileri Danışma Kurulu’nda çıkan kararların tam ve eksiksiz uygulanması. Bunun dışında hükümetin keyfi uygulamalar yapmaması
 
Kamu’da 200’ü aşkın kurumdaki Yönetmeliklerin eşit hale getirilmesi
 
Belediyelere verilen ayrıcalıkların diğer kurumlara da verilmesi ya da eşitlenmesi
 
Yukarıda ifade ettiklerimiz, 2016 ve 2017 yılı toplu sözleşme taleplerimizden bazılarıdır.
 
Türk Büro-Sen olarak, kapsamımıza giren 57 kamu kurumunda çalışanların sorunlarının çözümü başta olmak üzere, milyonlarca memur ve memur emeklimizin haklarını bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da her platformda savunmaya devam edeceğimizi kamuoyuna bir kez daha saygı ile duyururuz” dedi.
 
Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına Konfederasyonumuz Genel Başkanı İsmail Koncuk, Konfederasyonumuza bağlı Sendikaların Genel Başkanları, Genel Başkan Yardımcılarımız Bayram Öztürk, Osman Eksert, Hüseyin Aslan, Cafer Seçer, Ankara 13 Nolu Şube Yönetimimiz,  Ankara Şube Başkanlarımız ve çok sayıda Askeri İşyerlerinde çalışan devlet memuru katıldı.
 

DİĞER HABERLER
HABERLER

Sosyal Medyada TÜRK BÜRO-Sen

GENEL BAŞKAN

TÜRKEŞ GÜNEY

TÜRK BÜRO-SEN GENEL BAŞKANI