Atatürk

SGK GENEL KURULUNUN PERDE ARKASI

05 Aralık 2012, Çarşamba | 14:43

SGK Genel Kurulu, 4 Aralık Salı Günü SGK Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
 
Toplantıya: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk ÇELİK, SGK Başkanı, SGK Yönetim Kurulu Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ile Konfederasyonumuz Genel Başkanı İsmail KONCUK, Genel Başkanımız Fahrettin YOKUŞ, Genel Başkan Yardımcılarımız Osman EKSERT, Hüseyin ASLAN, Cafer SEÇER, Ankara 1-4-6 Nolu Şubelerimizin Şube Başkanları, Şube Yönetim Kurulu Üyeleri de katıldılar.
     
SGK Başkanı Fatih ACAR’ ın açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK uzun uzun Sosyal Güvenlik reformundan bahsetti. Genelde siyasi içerikli konuşmasında SGK çalışanlarına sadece bir teşekkür ile yetindi.
 
ÇALIŞMA BAKANI BİR KERE DAHA SALONU TERK ETTİ
 
 3 yılda bir yapılan SGK Genel Kuruluna; SGK’ dan hizmet alan, 75 milyon insanımızı temsil eden 30 civarında sendika, meslek örgütü ve emekli kuruluşların temsilcileri katılmakta. SGK’ dan alınan hizmetlerle ilgili eksikliklerin gündeme getirildiği, oldukça önemli olan böyle bir Genel Kurula Sayın Bakanın sadece göstermelik olarak katılması, bu hususta samimiyetsizliğini göstermiştir. Sayın ÇELİK’in, Sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin Sayın Bakan’a yönelik olan konuşmalarını dinlemeden salondan ayrılması, konuşmacıların tepkisine sebep olmuştur.
 
Sosyal Güvenlik Kurumunun bugüne kadar gerçekleştirdiği Genel Kurullar ile Yüksek Danışma Kurulu toplantılarına, Türkiye Kamu-Sen haricinde katılmayan diğer memur Konfederasyonların Genel Kurula katılmaları, görüş ve önerilerde bulunmaları olumlu bir gelişme idi.
 
Konfederasyon Genel Başkanımız Sayın İsmail KONCUK’ un Genel Kurulda yaptığı konuşmada SGK’ nın özellikle sağlık harcamalarında özel hastanelere yapılan ödemelerin mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini, Sosyal Güvenlik Sistemi ile sürekli oynandığını, kuruma yapılan siyasi müdahalelerin önlenmesini, öncelikle Devlet memurlarının emekli maaşlarının düşürüldüğünü, ek ödemelerin emekli keseneğine tabi olmasını, 30 yıldan sonraki çalışmaların karşılığı emekli ikramiyelerinin ödenmesini, emekli maaşı başlama oranlarının düşürülmemesini dile getirdi. Ayrıca Genel Başkanımız konuşmasında sınavsız yapılan Merkez Müdürlüğü atamaları, İl Müdür Yardımcıları atamaları ile hülle yolu ile gerçekleştirilen Şube Müdürlüğü atamalarını eleştirdi. Konuşmasına SGK da bazı yöneticilerin çalışanlar arasında ayrım yaptıkları, Merkez Müdürlüklerini sürgün ve tehdit amaçlı kullandıklarını, en kısa zamanda Şube Müdürlüğü sınavlarının açılmasının şart olduğunu, kurum çalışanlarının yönetimin adil olduğuna inanmadığını dile getirerek tüm bu haksız ve hukuksuz uygulamanın peşini bırakmayacaklarını söyledi.
 
Başta Türk-İş olmak üzere pek çok sendika, meslek örgütü temsilcisi “SGK Yönetim Kurulu yapısının özerklikten çıkarıldığını bu hususta hükümetin yasal düzenlemeler yaparak yönetim kurulu üyelerinin yetkilerini daralttığını, Kurumu siyasi yapılanmaya teslim ettiğini, Yönetim Kurulu Üyesi olan sendika ve meslek kuruluşu üyelerinin etkinliğinin ortadan kaldırıldığını, ayrıca Sosyal Güvenlik Yasası ile birlikte sağlık harcamalarının önemli bir bölümünün çalışanlardan, emeklilerden ve tüm vatandaşlardan alındığını bu durumun reform olarak çıkarılan bir yasada olmaması gerektiğini ifade ettiler.           
 
YUSUF YAZGAN’ I ÇİZDİLER
 
Kamu çalışanlarını temsilen SGK Yönetim Kurulu üyeliği için de seçim yapılmıştır.
 
Türkiye Kamu-Sen, SGK Yönetim Kurulu Üyeliği için SGK’ da çalışan Hulusi AÇIKBAŞ’ ı aday göstermiştir. Memur-Sen ise aynı zamanda Konfederasyonlarının da Yönetim Kurulu Üyesi olan eğitimci Halit ORTAKÖY’ ü aday göstermiştir. KESK ise seçimlerde aday göstermemiştir.
 
Bilindiği gibi Konfederasyonların üye sayılarına göre delege sayıları belirlenmiş, buna göre;
 
Türkiye Kamu-Sen’ e 3,
Memur-Sen’ e 4
KESK’ e ise 2 delege ile temsil hakkı verilmiştir.
 
KESK delegelerinin oy kullanmadan salondan ayrılmalarıyla 4 delegeye sahip olan Memur-Sen’ in temsilcisi seçimi kazanmıştır. KESK delegelerinin oy kullanmadan salonu terk etmesi salonda bulunanlar tarafından yadırganmış, böylece Memur-Sen temsilcisinin seçilmesine zemin hazırladıkları ifade edilmiştir.
 
Bir önceki dönem Memur-Sen adına SGK Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Yusuf YAZGAN aday gösterilmemiş, salonda Memur-Sen delegeleri ile Yusuf YAZGAN hiç yan yana gelmemiş, bu durum da Memur-Sen’ in Yusuf YAZGAN’ ı çizdiği şeklinde yorumlanmıştır.
 
Ayrıca eğitimci bir şahısın Sosyal Güvenlik Kurumuna ne gibi bir katkı sağlayacağı sorusu salonda yankı bulmuştur.
 

DİĞER HABERLER
HABERLER

Sosyal Medyada TÜRK BÜRO-Sen

GENEL BAŞKAN

TÜRKEŞ GÜNEY

TÜRK BÜRO-SEN GENEL BAŞKANI